Mjødopskrifter

Mjød er en krydderdrik, der nærmest må siges at være en mellemting mellem vin og øl. Oprindelig blev mjød gæret på honning og krydret med humle og forskellige krydderurter af den slags som anvendes i madlavning. Nu er mjød bedre kendt som en sød vin krydret med orientalske krydderier som f.eks. kanel og ingefær.      

Her følger nogle opskrifter som er både med og uden tilsætning af krydderier. Krydderierne kan varieres efter smag.

Generelle råd og vejledninger:                                                                                 

Gærtanke, her kan bruges forskelligt. Glasballoner, de er som regel nemme at rengøre og kan findes brugte kan dog være lidt farlige at håndtere, de går nemt i stykker hvis de stødes mod gulv. Plastbeholdere er knap så charmerende men er nemmere at håndtere ved rengøring og brygning. De kan købes på nettet samme steder som der forhandles gærerør, hæverter og gær.

Mindst 3 dage før om stikning bør man placere gærtanken på en skammel eller så højt at man let kan komme til at omstikke. Man skal være forsigtig så der ikke skvulpes bundfald op. Når man omstikker skal man ikke fristes til at tage for meget med. Stop i god tid inden man får bundfald med. Det smager ikke godt.

Inden omstikning kan det være en god ide at tilsætte et klaringsmiddel, tilsættes efter brugsanvisningen. Mjøden bliver meget mere klar. Ved nogle mjød er det en nødvendighed for at de bliver klare.  

Til opbevaring af den færdige mjød er vinflasker med korkprop gode, de er lette at opbevare og ser pæne ud.                                                                                                                                                                                                             

Som det fremgår af de forskellige opskrifter er der forskel på hvor mange gange der stikkes om og hvor længe bryggen står inden. Som udgangspunkt følg opskriften og gør efterfølgende jeres egne erfaringer. Det er lidt ligesom biavl

God fornøjelse.

Opskrift 1: (Navn ukendt)

Ingredienser: 8 l vand, 3 kg honning (mørk lynghonning er bedst), 150g humle, portvinsgær, 5 g gærnæringssalt og 50 g citronsyre.

2 kg honning opvarmes langsomt til kogepunkt i 2 l vand og tilsættes 1 tsk. renset kridt. Der skummes. 150g humle koges i 5 l vand og afsies for humle. Honning og humle afkøles til ca. 25 grader og hældes på gæringstank, der tilsættes forkultiveret portvinsgær, 5 g gærnæringssalt og 50 g citronsyre, gæringstank lukkes og påsættes gærrør. 3- 4 dage senere tilsættes 1 kg honning kogt i 1 l vand, afkølet til 25 grader. Ryst gærtanken efter tilsætning. Når gæringen er afsluttet (ingen blop i gærrør), stikkes mjøden om. Mjøden kan nu tilsmages med krydderiudtræk.                                                                                                                                                                                                                                             Krydderiudtræk kan fremstilles med 1 l mjød eller 1 l 25% vodka med følgende krydderier: 30 g hel ingefær, 1 muskatnød, 5 g hel kardemomme, 15 g hel kassikanel, 5 g anisfrø, 15 g koriander,,2 g hele nelliker, 2 g hel allehånde. Krydderierne stødes groft. Krydderiblandingen trækker i 3-5 dage, sies og mjøden smages til med udtrækket. Vinder ved lagring 1-2 år.

Krydderier der kan anvendes til mjød: rosmarin, porse, salvie, malurt, ensianrod, stjerne Annis m.m.

Opskrift 2. (Hedemjød)

Ingredienser16 l vand, 8,3 kg honning, 40g humle, 33g ingefær, 500g rosiner, 1 skefuld ren kridt

Opskrift 3. (Fredes Maltmjød)

Ingredienser19 l vand, 9,5 kg honning, 1,5 kg maltekstrakt, 500g rosiner, 1 skefuld ren kridt 

Honning og vand koges i 2-3 timer. Der skummes. efter en times kogning tilsættes rosiner, humle, ingefær og kridt. Fordampet vand erstattes. Efter afkøling til 20-25 grader sies væsken gennem en fin si over i en honningspand. Efter yderligere afkøling til 18-20 grader tilsættes en pakke gær smurt ud på et stykke ristet fransbrød. Gæren bredes godt ud på brødet. Beholderen dækkes med et klæde. Gæringen foregår ved stuetemperatur, helst over 20 grader. Efter 4 dages gæring, når stormgæringen er overstået, skummes mjøden og hældes på gærtank som lukke og påsættes et gærerør. Efter en måneds tid er mjøden afgæret og klar til at blive stukket om. D.v.s. at man med en hævert flytter mjøden over på en ny ren ballon, uden at få bundfald med. Den omstukne mjød rystes godt så kulilten kommer ud. Mjøden stilles nu køligt. Efter yderligere en om stikning, ca. en måned senere, skal mjøden stå køligt i ca. et år. Så omstikkes den en sidste gang og er klar til at blive fyldt på flaske

Opskrift 4. (Johns mjød)

Ingredienser25 l vand, 12,5 kg honning, portvinsgær.

Vand og honning koges i 2 timer. Der skummes under hele kogningen, efterfyld med vand under kogning så væskemængden forbliver den samme, brug gerne kogende vand så er der ikke temperaturdrop. Afkøl mjøden til 25 grader, hæld den på gærtank og tilsæt portvinsgær. Luk gærtank og påsæt gærerør. Efter ca. 3 måneder er gæring stoppet. Når mjøden er klar omstikkes den.

Nu til det der giver mjøden karakter

Man tager 1 l vodka, 20g hakket tørret ingefær, 60g tørret god humle, 2-4g tørret rosmarin. Det hele kommes i en syltekrukke og spritten hældes på. Læg låg på så spritten ikke fordamper.                                                              Efter 3-5 døgn vrides krydderimassen ned i en skål, derefter hældes den flydende del i mjøden. Ekstrakten smager forfærdelig men gør underværker ved mjøden. Lad mjøden stå kølig et års tid og den er klar til at tappe på flaske.

Opskrift 5. (Mortenstrup Mjød)

Ingredienser25l vand, 12.5 kg honning, en håndfuld humle, Madeira vingær

Vand, honning og humle (i stofpose) koges i ca. 3 timer, skummes kontinuerligt. Fordampet vand erstattes. Mjøden afkøles til ca. 25 grader og hældes på gæretank, gær tilsættes og gærtanken lukkes og påsættes gærerør. Efter 30 dage omstikkes til en ren gæretank og  gæringen fortsætter. Når der er ca. tre blop per minut i gærrøret omstikkes igen og ønskede krydderier tilsættes.

Krydderiforslag: 10g lakridsrod, 20g ingefær (hel). 4g rød sandeltræ.

Lad krydderierne trække 3-5 dage i en hel flaske Brøndumsnaps eller vodka. Si gennem et klæde. Smag mjøden til med udtrækket. Bør lagres køligt 1-2 år

 

Opskrift 6. (Snoremark mjød brygget på æblemost og hyben)

Ingredienser7 kg honning, 20l friskpresset æblemost, o,3 kg hyben uden kerner, 20-30g citronsyre alt efter æblernes syrlighed, Gærnæringssalt, Pektonase, Bioferm killer.

Honning, most og hyben koges, står ved svag varme i 11/2 time, Bryggen køles ned til ca. 25 grader. Hyben og 1/3 af bryggen hældes på en 25 l gæringstank. Tilsæt vingær (Bioferm killer), gærnæringssalt, pektonase og citronsyre. Dag 2 og 4 tilsættes yderligere 1/3 af bryggen. De næste 4-5 uger stormgærer bryggen, ryst evt. gæringstanken. Omstikkes efter 6 uger hvor hybenrester og affaldsstoffer fra gæringen udskilles. Herefter eftergæres 4-5 måneder ved kældertemperatur (12-16 grader). Hvis der er meget bundfald bør der omstikkes en gang mere for at begrænse smag af. Tre uger efter gæringen er stoppet, (ingen blop i gærrøret) kan mjøden omstikkes sidste gang og tappes på flasker.  Kan drikkes efter 6 måneder men bliver bedre ved længere lagring.